2023

En het geschiedde in die dagen dat er een bevel uitging...

Overbekende woorden die menigeen uit het hoofd zonder problemen aan kan vullen.
Dat was nog eens een tijd. De reis naar Betlehem kon beginnen. Een kind zou geboren worden. Engelen die de weg wezen.
Hoe anders klinken die woorden vandaag. Het geschiedt in onze dagen dat er geen vrij reizen bestaat. Velen zitten opgesloten in vluchtelingenkampen, onder provisorische zeiltjes, vaak ver van eigen huis zonder uitzicht op terugkeer.
En dan is er het bevel dat uitging. Een bevel wijst op een ongelijke situatie waarin macht de machteloze in haar greep heeft. 
Waar vrijheid van meningsuiting of doen en laten niet vanzelfsprekend zijn.
Een bevel beperkt per definitie ons mensenkinderen in onze keuzes.

Vanavond is er geen sprake van bevel in deze Grote Kerk, deze vrijplaats, deze herberg of stal. Hier klinkt een verzoek door liederen en samenzang. Om de ogen te openen voor de kansen op een betere wereld. Een wereld waar kleine kinderen en grote mensen in vrede naast elkaar leven ongeacht etnische, religieuze, gender of huidskleur verschillen.
Hier klinkt vanavond de hoop op dat Kerst 2023 een harmonie van geluiden oplevert. Hartverwarmend, verlichtend, als een gezamenlijk streven naar stilte in oorlogsgeluid. Zodat mensen weer naar elkaar luisteren, in gesprek gaan met elkaar, zodat er geen machtsverschillen meer kunnen bestaan die leed veroorzaken.

Vandaag en morgen zal het geschieden dat we elkaar in de ogen kunnen kijken en elkaar vrede kunnen toewensen.

Wim van Houten